EDUCAȚIE

Green Generation 

Un proiect Erasmus+

 

Salut!

        Vă întrebați de ce un proiect Erasmus+  pentru economie circulară?

     Problema identificată care a dus la ideea acestui proiect este lipsa unei culturi orientate către o economie circulară în rândul tinerilor,

     Scopul proiectului este de a educa participanții și membrii comunității locale cu privire la economia circulară, prin crearea unui proces de activități practice concrete pentru participanți YE, de la recoltarea produselor din fermă sau natură până la realizarea și desfacerea produsului finit, implicând toate aspectele economiei circulare.

          Rezultatul așteptat este de a dezvolta competențele tinerilor în domeniul antreprenoriatului ecologic și de a crea un model pentru comunitatea locală prin intermediul acestui experiment practic.

                                                                                                          TAMI

Beneficiari

Scopul acestui proiect a fost de a oferi celor 36 de tineri din România, Ungaria, Slovacia și Cehia oportunitatea de a-și demonstra creativitatea în recoltarea, prelucrarea, conservarea și valorificarea produselor alimentare primare, în special din flora spontană, prin metode de economie circulară.

Obiective

Realizarea împreuna cu participanții YE a 5 experimente practice (finalizate cu produse finite) de economie circulară, care să fie modele  pentru comunitatea locală

Realizarea unui proces de învățare prin activități practice concrete pentru cei 36 participanți YE organizați în ”ferme” multinaționale

Organizarea în ultima zi a mobilității a unui târg demonstratv, la care a fost invitată și  comunitatea locală, unde au fost prezentate produsele celor cinci ”ferme”

Rezultate preconizate/realizate

Participanții s-au dovedit foarte harnici și creativi și au realizat cinci mărci și zece produse noi, după cum urmează: 

1.    Ferma  ROOTS OF ROMANIA

 Crema de cimbrișor

Crema de pătlagină cu lavandă

Ceai de coada șoricelului

2. Ferma  MOUNTAIN BITES

Batoane nutritive ( din afine, merișoare, alune și miere de albine)

3. Ferma  TEA GARDEN

Ceai de păducel cu măceșe

4. Ferna DUR BOBR

Compot de mere cu pere

Cipsuri de mere

Cipsuri de mere cu ciocolată

5. Ferma  E+  POTATO

Delikat

Zacuscă

Produsele realizate și experiențele acumulate de tineri au fost prezentate în cadrul unei expoziții organizate în ultima zi a mobilității, la care au fost invitați și producători locali din Țara Făgărașului.

Odată reveniți în țările lor, tinerii au împărtășit în comunitățile locale din care provin, atât experiențele personale, cât și principiile și lecțiile economiei circulare dobândite pe parcursul proiectului.

 

     Au fost recoltate fructe și plante din flora spontană, respectiv au fost achiziționate legume, fructe și produse apicole de la producători locali. Tinerii au fost ghidați pe tot parcursul mobilității de Prof. Univ. Dr. Mihaela Ioana Georgescu de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară București și de Dr. Ing.  Marian Velcea președintele As. de Inventatori Justin Capră, consilier PI  în cadrul aceleași universități.              

     Cu această ocazie a fost tradusă în limba engleză lucrarea Flora utilă din GAL Răsăritul Țării Făgărașului. Posibilități de valorificare prin produse tradiționale și inovatoare, realizându-se astfel un instrument de lucru util pentru fiecare participant. Dat fiind faptul că tinerii au comunicat în limba engleză pe parcursul întregii mobilități, traducerea a fost esențială pentru a facilita înțelegerea și aplicarea informațiilor.

Implică-te

ALĂTURI DE NOI

Parteneri și colaboratori ai proiectului

Asociația Justin Capră
USAMV București
Green Friends SRL – ESCC
O.N. Cercetașii României

Coordonator de proiect: S.O.S. Țara Făgărașului
Responsabil de proiect: Vasile Grecu

Cum poți să ne susții?

Devenind partener al proiectului, personal sau împreună cu instituția în care lucrezi

Participând cu competențele pe care le ai ca specialist voluntar sau plătit în cadrul proiectului

Contribuind cu idei pentru dezvoltarea proiectului

Susținând proiectul prin donații în bani sau în natură

Redirecționând 20% din impozitul întreprinderii sau completând formularul 230 anexat în favoarea Asociației S.O.S.Țara Făgărașului